Ori de cate ori intampinati o problema va rugam consultati aceasta pagina!

Pentru a invata cum sa lucrati am creat un registru cu date demo pe care puteti sa-l descarcati de aici: DateDemo.zip

Meniul aplicatiei este foarte intuitiv, puneti mouse-ul pe fiecare comanda si aflati cateva informatii utile. "Meniul MBA" contine link spre aceasta pagina de help si informatii despre aplicatie si actualizari.

 • meniul Setari personale Modifica setarile implicite pentru salvarea registrelor create si adauga numele analistului financiar. Puteti alege un alt disk pentru a salva bazele de date si analizele financiare realizate si adauga/modifica numele analistului financiar.
 • meniul Help online MBA Deschide link-ul catre help-ul online.
 • meniul Despre MBA / Actualizari Despre MacrostandarD Business Analyst + Actualizari disponibile. Afiseaza fereastra cu informatii despre aplicatie si puteti vedea actualizarile disponibile
 • meniul Creare baza de date Creaza un registru nou in care se vor introduce datele realizate si cele bugetate daca exista
 • meniul Deschide fisierele Deschide fisierele cu datele de baza sau pe cele cu analizele financiare realizate
 • meniul Deschide baze de date Afiseaza sub forma de lista toate registrele .xlsm pastrate in folderul MyDb
 • meniul Deschide analize financiare Afiseaza sub forma de lista toate registrele .xlsm pastrate in folderul Afin
 • meniul Realizeaza analiza financiara Incepeti procedura de realizare a analizei financiare.
 • meniul Analize financiare specifice Afiseaza cele trei comenzi: "Calcul SIG detailiat", "Calcul analiza factoriala" si "Calculeaza riscul de faliment"
 • meniul Calcul SIG detailiat Realizeaza o analiza detailiata a Soldurilor Intermediare de Gestiune. Comanda aplicabila doar dupa ce ati finalizat o analiza financiara
 • meniul Calcul analiza factoriala Calculeaza analiza factoriala pentru doua perioade. Comanda aplicabila doar dupa ce ati finalizat o analiza financiara
 • meniul Calculeaza riscul de faliment Deschide managerul pentru calculul riscului de faliment. Comanda aplicabila doar dupa ce ati finalizat o analiza financiara

Meniul aplicatiei v3.0.0.5 in Office Excel 2013
MacrostandarD Business Analyst - Meniu v3.0.0.5
MacrostandarD Business Analyst - Meniu v3.0.0.5
Meniul aplicatiei V1 si V2 in Office 365
MacrostandarD Business Analyst - Meniu Office 365

Setari personale:

Aplicatia creaza la instalare sau ulterior daca sunt sterse accidental, aplicatia va crea mai multe fisiere in MyDocuments/Documente:
> MBA > Afin;
> MBA > MyDb;
> MBA > Util > Tmp;

In noua veriune a aplicatiei puteti modifica setarile implicite pentru salvarea registrelor create de la meniul Setari personale. Se poate alege un alt disk pentru a salva bazele de date si analizele financiare realizate.
d la acest meniu si manager puteti si inregistra/modifica numele persoanei care face analiza financiara. Aceste modificari raman salvate in fisierul setari.xml din MBA > Util si pot fi transferate pe alt calculator daca se doreste.

Meniul Setari personale
MacrostandarD Business Analyst - Meniu setari personale
Fereastra in care realizati modificarile
MacrostandarD Business Analyst - Setari salvare fisiere
MacrostandarD Business Analyst - Setari personale

Crearea bazei de date si adaugarea datelor/perioadelor de lucru:

Datele de lucru necesare realizarii analizelor financiare se adauga intr-un fisier ce va fi actualizat ori de cate ori aveti perioade noi pentru analiza. Modificarile facute registrelor se salveaza de la meniul Excel sau prin comanda (Ctrl + s).
Pentru fiecare societate pe care o analizati creati cu ajutorul aplicatiei de la meniul Creare baza de date un registru baza de date cu o denumire scurta si sugestiva. Salvarea registrului se face in folderul > MBA > MyDb de pe discul ales de dvs. prin setari sau implicit in MyDocuments/Documente> MBA > MyDb.
O perioada se introduce pe o coloana (254 la numar) si poate contine date lunare, trimestriale, semestriale sau anuale. Daca lucrati cu date anuale aveti la dispozitie 254 de ani iar daca lucrati cu date trimestriale 63 de ani.
Datele se adauga cumulat si fiecare registru contine valori pentru o singura unitate monetara (Lei, Euro, Dolari, etc.), valori realizate si/sau bugetate. Perioadele cu realizari se introduc in foaia "MyData-R" iar perioadele la care aveti bugete/previziuni in foaia "MyData-B".

Creare baza de date noua
Creare baza de date noua
Creare baza de date noua

Antetul perioadei se introduce pe primul rand incepand cu coloana B iar formatul valid pentru a putea identifica luna si a calcula numarul cumulat de zile este de forma: 12/2018 [luna/an]. Vezi in imaginea de mai jos formatul introdus in baza de date si formatul afisat in analiza realizata:

Antet perioade
Antet perioade

Modelul situatiilor financiare din care trebuie preluate datele necesare analizei fiananciare este cel reglementat prin OMF. 1752/2005 si valabil incepand cu anul 2006. Deoarece situatiile financiare au si o versiune prescurtata am simbolizat cele doua tipuri dupa cum urmeza:
 - AA - versiunea integrala si
 - AE - versiunea prescurtata.
La operarea datelor de baza urmariti mesajele de tipul "Help on Action" care va ghideaza in culegerea datelor pentru cele doua tipuri de situatii financiare. Unde apare diferenta se specifica prin AA si AE. Oricum, aceste mesaje sunt orientative si va trebui sa tineti cont de toate modificarile aduse la situatiile financiare!

Registru de date
Creare baza de date noua

Bazele de date create cu aceasta aplicatie se salveaza in folderul "> MBA > MyDb" si se deschid de la meniu sau direct ca orice alt registru Excel.

Fereastra de selectie a bazelor de date
Deschide baza de date
Deschide baza de date

Daca aveti baze de date create cu aplicatia Xtreme Sheet vor trebui deschise direct ca orice registru Excel.

Atentionari referitoare la registrul cu date de baze de date:
NU ADAUGATI RANDURI SUPLIMENTARE DEOARECE APLICATIA NU MAI POATE PRELUA VALORILE DIN RANDURILE CORESPUNZATOARE!
NU PROTEJATI CU PAROLA REGISTRUl SI/SAU FOILE DEOARECE APLICATIA NU MAI POATE PRELUA DATELE DIN CELULE!
NU LASATI COLOANE LIBERE INTRE PERIOADELE INTRODUSE
NU LASATI CELULE FARA VALOARE. PUNETI CIFRA 0 (zero) ACOLO UNDE NU AVETI VALORI IN SITUATIILE FINANCIARE.

In schimb, foi suplimentare in care sa preluati datele prin formule din foile create de aplicatie se pot adauga. Este valabil atat pentru registrele cu date de baza cat si pentru cele de analiza financiara.

Realizarea analizei economico-financiare:

De la meniul "Realizeaza analiza financiara" se initiaza relizarea analizei financiare. Toate etapele sunt logice si fiecare manager are butoane pentru comenzi cu denumire sugestiva. In aceasta etapa primiti un mesaj de avertizare daca aveti celule fara valoare pe coloanele cu date.

Mesaj de eroare in baza de date
Mesaj eroare in baza de date

Prima etapa consta in Completarea antetului cu date pentru analiza financiara. Acest lucru se poate face doar dupa ce ati preluat foile cu date in analiza financiara. Preluarea se face de la butonul "[1] Preia foile cu date pentru selectia perioadelor". Dupa preluare campurile din manager devin active.

Configurare analiza financiara
Configurare analiza financiara

Orice modificare facuta se salveaza in fisierul de analiza deschis doar daca ati dat click pe butonul "[2] Adauga/Modifica/Salveaza". Modificarea numelui analistului financiar in aceasta etapa nu modifica numele implicit trecut in formularul de setari personale. Dupa efectuarea modificarilor puteti trece la urmatoarea etapa din analiza prin click pe butonul [3] Pasul urmator =>

Completare date antet
Completare date antet

Daca aveti baze de date create cu aplicatia Xtreme Sheet va trebui sa adaugati denumirea societatii si moneda pentru ca registrele create cu vechea aplicatie nu le continea.

Completare date de identificare
Completare date de identificare

Preluarea perioadelor in analiza financiara se face dupa ce aveti cel putin o perioada introdusa in baza de date in foaia "MyData-R", perioada ce trebuie sa aiba bilantul echilibrat (diferenta Activ - Pasiv = 0) si antetul valid.

Denumirea foilor ce contin analiza se termina in: "S" pentru analiza statica, "G" pentru graficele predefinite si in "D" pentru analiza dinamica. In foile "Analiza_baza ..." se realizeaza analiza datelor de baza, in foile "Analiza_ponderi ..." se realizeaza analiza ponderilor principalelor elemente de venituri si cheltuieli si de patrimoniu iar in foile "Analiza_indicatori ..." se realizeaza analiza financiara a indicatorilor calculati. In foaia "Riscul de faliment" se calculeaza riscul de faliment prin trei metodele: Altman, Conan si Holder si Taffler.
Foile Analiza_bazaS, Analiza_ponderiS si Analiza_indicatoriS contin formatare conditionata pe fiecare rand, care este mult mai buna decat cea realizata pe toate datele din table deoarece sunt analizate doar valorile de la fiecare rand, trendul fiind mult mai bine identificabil.

La deschiderea managerului pentru configurarea analizei financiare sunt afisate datele introduse in foaia "MyData-R" si "MyData-B" daca exista date bugetate introduse. Selectati cate o perioada din coloana REALIZATE si/sau BUGETATE (daca aveti) si dati click pe "Adauga o perioada din lista!".

Manager configurare analiza financiara
Manager configurare analiza financiara nou
Analiza dinamica

Analiza dinamica se poate realiza doar daca aveti cel putin doua perioade introduse. Pentru stergerea datelor introduse folositi butonul "Sterge perioadele". Dupa stergere listele se repopuleaza. Pentru salvare apasa pe butonul de inchidere din coltul drept sus.

Antet analiza dinamica
Antet analiza dinamica

In trecerea la urmatoarea etapa din analiza se actualizeaza automat graficele predefinite fara a exista un manager distinct sau optiuni de configurare.
Pentru a avea grafice salvate aveti nevoie de cel putin doua perioade introduse in analiza financiara. Graficele sunt in asa fel realizate incat cantitatea de cerneala colorata sa fie cat mai putina, dar daca acest lucru nu este o problema puteti sa le modificati. Modificarea se poate face atat in foaia cu analiza salvata cat si direct in fisierul Afin-XtremeSheet.xlsm din folderul > MBA > Util. Daca modificati graficele din fisierul Afin-XtremeSheet.xlsm modificarile se vor regasi in toate analizele finciare pe care le veti realiza, important este sa nu le stergeti pe cele existente.

Ultima etapa este salvarea registrului cu analiza financiara realizata in folderul > MBA > Afin. Salvarea se face de la butonul "[1] Salveaza analiza financiara in document nou". Sunt salvate doar paginile care contin valori, daca de exemplu, nu ati calculat analiza dinamica, acele pagini nu sunt salvate ori daca, ati analizat doar o singura perioada nu se salveaza pagina cu grafice.
De la butonul "[2] Pagineaza foile" este setata orientarea paginilor in format "Landscape" (pentru 4 perioade in analiza statica si 2 perioade in analiza dinamica) sau "Portrait" (pentru un numar mai mare de perioade decat cel pentru formatul portrait). Aceasta functie calculeaza cate coloane si randuri cu valori sunt in fiecare foaie si este mare consumatoare de memorie. In functie de performantele calculatorului (microprocesor + memorie) si de numarul de coloane/perioade introduse, durata in care se fac setarile poate ajunge si la 25 secunde.
Daca dureaza prea mult procesul puteti renunta la aceasta etapa si seta manual orientarea paginilor atunci cand le listati. Pentru a elibera memorie si a reduce timpul de lucru, cel mai bine este sa aveti deschise doar Microsoft Excel la aceasta etapa.

Salvare analiza financiara realizata

Fisierele cu analiza financiara realizata se pot deschide direct sau de la meniu prin intermediul managerului de fisiere

Deschide analize financiare realizate

Calcul SIG detailiat Preia din foaia "Analiza-bazaS" toate randurile cu indicatorii care concura la realizarea Soldurilor Intermediare de Gestiune. Deci, trebuie sa aveti deschis un fisier cu o analiza financiara realizata pentru a putea calcula SIG! Sunt analizate toate perioadele introduse in analiza si se face aranjarea paginii in format portret sau peisaj in functie de numarul coloanelor.

Analiza factoriala se poate face doar daca aveti deschis un fisier cu o analiza financiara realizata ce contine cel putin doua perioade. Sunt analizate doua perioade selecate de dvs. ceea ce implica o analiza financiara realizata pe minim doua perioade: realizat/anterior sau realizat/bugetat.
Selectati cate o perioada din coloana si dati click pe "Adauga o perioada din lista!". Analiza factoriala se poate realiza doar daca aveti doua perioade introduse. Pentru stergerea datelor introduse folositi butonul "Sterge perioadele". Dupa stergere listele se repopuleaza. Pentru salvare apasa pe butonul de inchidere din coltul drept sus.

Manager configurare analiza factoriala
Manager configurare analiza factoriala
Manager configurare analiza factoriala

In pagina de calcul al analizei factoriale sunt adugate trei randuri de verificare (22, 23 si 24) ce pot fi sterse din fisierul cu analiza rezultata.

Randuri verificare

Calculul riscului de faliment se poate face doar daca aveti deschis un fisier cu o analiza financiara realizata si pe o singura perioada, de prefeta cea mai actuala. Pentru rezultate cat mai reale faceti cateva teste pe date istorice si verificati daca functia Z are coeficientii reprezentativi pentru industria din care face parte societatea analizata!
De exemplu, daca riscul de faliment calculat pentru anul N-3 anunta un faliment in anul N-2 sau N-1 dar rezultatele obtinute in anii N-2 si N-1 sunt contrare inseamna ca va trebui sa modificati coeficientii functiilor pentru a reflecta realitatea din anii N-2 si N-1. Daca rezultatele obtinute de societatea analizata sunt negative in anii N-2 si N-1 inseamna ca coeficientii functiilor de calcul se pot aplica la toate societatiile care fac parte industria din care face parte societatea analizata.
Vezi si articolul Riscul de Faliment Calculat prin Metoda Scorurilor
Daca considerati ca ati determinat coeficienti de ponderare ce se pot aplica in majoritatea analizelor financiare puteti modifica coloana "C" din foaia "Riscul_de_faliment" registrul "Afin-XtremeSheet.xlsm" situat in folderul "> MBA > Util". Daca ati determinta coeficienti de ponderare ale formulelor de calcul ale riscului de faliment pentru diferite categorii de societati puteti sa-i salvati cu ajutorul managerului introdus incepand cu versiunea 3.0.0.3.

Modificati coeficientii Z standard cu valorile potrivite pentru societatea analizata dupa care salvati valorile in fisierul "coeficienti.xml" situat in folderul "> MBA > Util" de la butonul "Salveaza Coef. Z".
De la butonul "Utilizeaza Coeficientii din randul selectat" se preiau in foaia "Riscul_de_faliment" pe coloana "C" valorile cu coeficientii selectati din lista de mai sus.
De la butonul "Sterge randul selectat" se sterg coeficienti selectati din lista si se actualizeaza fisierul coeficienti.xml. Acest fisier poate fi copiat si pe alte calculatoare pe care aveti instalata aplicatia pentru a nu mai fi nevoiti sa reintroduceti coeficientii din nou.
Butonul "Calculeaza Riscul Z" deschide fereastra pentru preluarea perioadei si se realizeaza calculele.
Puteti pastra managerul deschis in timp ce faceti calcule cu diferiti coeficienti selectati din lista de coeficienti salvati.

Manager Riscul de Faliment. Calcul risc si adaugare/actualizare coeficienti Z
MacrostandarD Business Analyst - Manager Riscul de Faliment
Manager Riscul de Faliment - mesaj stergere categorie risc
Selectie perioada pentru determinarea riscului de faliment
Selectie perioada pentru determinarea riscului de faliment

De la aparitia primului nostru program pentru analiza financiara in anul 2006 si pana acuma nu am avut plangeri referitoare la modul de calcul ai indicatorilor, respectiv utilizarea unor formule de calcul incorecte. Vezi formulele de calcul ale indicatorilor de analiza economico-financiara

Mesaje ajutatoare si de eroare:

Sa lucrezi cu MacrostandarD Business Analyst este foarte usor deoarece fiecare meniu/comanda are un mesaj ajutator (ScreenTip si SuperTip) atasat si totul foarte intuitiv denumit.

Eroare selectie perioada

Daca nu ati descarcat si instalat cerintele necesare functionarii aplicatiei vor fi generate urmatoarele mesaje de eroare. Aceste mesaje vor fi generate ori de cate ori fisierele necesare lipsesc (pentru ca au fost sterse din greseala de utilizator). Dupa afisarea mesajului prin "OK" se trece la afisarea managerului pentru descarea fisierelor lipsa.

Eroare deschidere registru date de baza
Eroare deschidere fisier analiza financiara